שוק עריכת הדין והמשפטנות בישראל מוצף. קיימות מספר דרכים לפתח את קריירת המשפטנות, ואחת מהן, היכולה לפתוח דרך לקריירת משפטנות בינלאומית והזדמנויות עסקיות מגוונות, היא רישיון לעריכת דין המוכר בארה״ב.
אנשים הרואים שיש למשפטן אישור לעסוק בכך גם בארה״ב, מבינים כי לאותו משפטן או עו״ד קריירה ונסיון הפורצים מחוץ לגבולות המדינה, והם יכולים לקבל שירות משפטי גם כשזה נוגע לתיקים הנוגעים ללקוחות זרים והזדמנויות עסקיות מעבר לים.
בנוסף, משפטנים בעלי הסמכה לעסוק בעריכת דין בארה״ב, יכולים להיות מתאימים לעסוק גם בעבודות אחרות כגון מתן ייעוץ לחברות מקומיות ובינלאומיות, תיווך ובוררות בינלאומיים, וזכויות האדם.
לפני ההרשמה לבחינה רצוי לוודא כי הנך זכאי לביצוע הבחינה.
עקרונית כל משפטן בוגר תואר ראשון בישראל, גם ללא הסמכה או התמחות, יכול להוציא רישיון לעסוק בעריכת דין בארה״ב.
רצוי להיוועץ בבעלי מקצוע או בחברות המתמחות בעזרה למועמדים שרוצים להירשם לבחינת ההסמכה. חברות אילו בדרך כלל בודקות גם האם הינך זכאי לגשת לבחינה באחת ממדינות ארה״ב.
בחינת ה-BAR נערכת בחודשים פברואר ויולי. ההרשמה צריכה להתבצע מספר חודשים טרם לכך. לבחינת פברואר ההרשמה נערכת במהלך חודש נובמבר ולבחינת יולי במהלך חודש אפריל.
משנת 2016, בחינת ה-BAR בחלק ממדינות ארה״ב מורכבת מבחינה אחידה, המכונה Uniform Bar Examination או UBE. מדובר בבחינה ברמת גבוהה ואחידה הנערכת ברוב מדינות ארה״ב (33), ב-DC ובאיי הבתולה של ארה״ב (US Virgin Islands).
ישנן מדינות, כגון קליפורניה ופלורידה, אשר לא אימצו את ה-UBE. החששות של המדינות הללו הן מחסור בשאלות הנוגעות לחוקי המדינה והפחד שה-National Conference of Bar Examiners או ה-NCBE, שהוא ארגון שלא למטרות רווח המפקח על מבחן ה-UBE, ישלוט על תוצאות הבחינה.
הבחינה מורכבת למעשה ממספר בחינות. הבחינה מחולקת לשלושה חלקים והמועמדים חייבים לעשות ולעבור את כולם כדי לקבל ציון סופי.
שלושת חלקי בחינת ה-BAR כוללים:
- Multistate Bar Examination או MBE – מורכב מ-200 שאלות הבוחנות על שבעה נושאים המתבססים על המשפט המקובל (Common Law) ועל חוקי המסחר בתוך ארה״ב (Uniform Commercial Code). חלק זה של המבחן ניתן ב-49 מדינות, DC, ועוד מספר טריטוריות הנשלטות ע״י ארה״ב. הציון ניתן רק על 175 שאלות מתוך ה-200 ונע בין 0-200. ניתן להעביר תוצאות בחינה ממדינה למדינה.
- Multistate Essay Examination או MEE – מורכב משאלות חיבור (Essay) אשר מכסות מספר נושאים עיקריים כגון המשפט הפלילי, דיני משפחה, חוזים וכדומה. חלק זה של המבחן ניתן ב-33 מדינות והציון בו ניתן ע״י המדינה בה בוצע המבחן.
- Multistate Performance Test או MPT – חלק ממבחן ה-BAR הנועד לדמות מטלה משפטית היכולה לקרות בחיים האמיתיים. המשימות הניתנות יכולות לכלול משפטי פתיחה או סיום, הוראות למושבעים, ניסוח הצהרות וכדומה.
הבחינה נעשית במשך יומיים (שלישי ורביעי) במשך מספר שעות (מהשעה 09:00-12:30 ובהמשך מהשעה 14:00-17:00).
בחלק הבוקר של יום שלישי (היום הראשון של הבחינה) המועמד צריך לסיים שני Multistate Performance Test או בקיצור MPTs. בחלק המבוצע אחר הצהריים, על המועמד להשלים 6 שאלות חיבור.
הבחינה ביום רביעי (היום השני של המבחן) מורכבת ממבחן אמריקאי הנמשך 6 שעות, והכולל 200 שאלות.
מיקום הבחינה מפורסם באתרים של לשכות עורכי הדין המדינה בהם מתבצע המבחן.
את החומר לבחינה ניתן בדרך כלל למצוא באתרי הלשכות לעריכת דין במדינה המבוקשת. למשל, אם המטרה היא לקבל רישיון לעריכת דין במדינת ניו-יורק, יש לגשת לאתר לשכת עורכי הדין של מדינת ניו-יורק.
ציון המעבר של הבחינה הוא 266 מתוך 400 נקודות אפשריות.
התוצאות נשלחות בדואר אלקטרוני למועמדים. ניתן לראות את התוצאות גם באתרים של לשכות עורכי הדין של המדינות השונות. למרות שאין מועדים ספציפיים לפרסום התוצאות, ולשכות עורכי הדין אף אינם מתחייבים על תאריכים כאלו, באופן היסטורי, התוצאות מפורסמות באוקטובר למבחן שנערך ביולי, ובאפריל לבחינה הנערכת בפברואר.
מתוך המדינות אשר משתתפות ב-UBE, קיימות מדינות כגון ניו יורק ואריזונה אשר דורשות ביצוע מבחנים נוספים הייחודיים למדינה.
תוצאות הבחינה נשמרות עד 60 חודשים כתלות במדינה בה בוצעה הבחינה. למשל במדינת ניו-יורק התוצאות נשמרות ל-36 חודשים, במדינת וושינגטון עד ל-40 חודשים ובמדינת אוהיו עד 60 חודשים.
לאחר מילוי כל הדרישות המפורטות מעלה, יוזמן המועמד לטקס ההסמכה של עורכי הדין.
טקס זה נערך בדר״כ כל שבוע.
נשמע מסובך?
קבלו טיפ קטן לצורך הלימודים לבחינה: האוניברסיטאות בארה״ב מלמדות את החוק המקובל ואיך לנתח נתונים כמו עורך דין, אבל הן לא מכינות את הסטודנטים לבחינת ה-BAR, ורק חלק קטן מהן מציע קורס הכנה למבחן.
בכדי להתכונן למבחן, רוב הסטודנטים מסגלים לעצמם משטר לימודים, הנקרא Bar Review, בין סיום לימודי המשפטים ועד לבחינת ה-BAR. רוב הסטודנטים נעזרים בחברות פרטיות, שאינן קשורות לאונברסיטאות, אשר מספקות קורסי לימוד כאלו.
דוגמה לחברה כזאת היא חברת ברברי.
חברת ברברי היא החברה הבינלאומית הגדולה בעולם המתמחה ב-Legal Education. אחת ממטרות החברה היא לעזור למועמדים שאינם אזרחי ארה״ב ולא סיימו את לימודי המשפטים בארה״ב לעבור את מבחני לשכת עורכי הדין במדינות ארה״ב השונות, בדגש על מדינת ניו-יורק וקליפורניה.
החברה מציעה קורסים במקומות שונים בעולם, כולל ישראל, שיכולים להתבצע גם בבית. הקורס כולל הרצאות וידאו מוקלטות, גישה לכל חומר הלימוד באופן מקוון ותמיכה באופן אישי (אחד על אחד).
משך הקורס הוא כ-6 חודשים, וכולל 20-30 שעות לימוד שבועיות. קיים גם קורס מקוון שנמשך 10 חודשים והדורש 10-15 שעות לימוד שבועיות. הגישה לקורס המקוון יכול להתבצע מכל מקום בעולם.
בנוסף חברת ברברי, מלווה ותומכת במועמד מרגע הרישום, דרך הלימוד ועד מעבר הבחינה וקבלת הרישיון לעסוק בעריכת דין במדינת ניו-יורק בארה״ב.
מידע נוסף לגבי הבחינה והקורס ניתן למצוא באתר שלנו.
היועצים שלנו ישמחו לדבר איתכם ולהסביר לכם על הקורס ועל האופציות העומדות בפניכם.
צרו קשר היום כדי לבדוק את זכאותכם לגשת לבחינה ולברר פרטים לגבי הקורס וההרשמה. מספר המקומות מוגבל.
בהצלחה לכל המועמדים!